Electronic Arts Inc.
Dasar Privasi dan Kuki


Privasi anda adalah penting bagi EA dan kami bertanggungjawab untuk menjaganya secara serius. Dasar ini menerangkan bagaimana Electronic Arts Inc. (“EA”) memproses maklumat peribadi yang dikumpul mengenai anda apabila anda menggunakan produk dan perkhidmatan kami atau apabila anda hadir ke acara secara langsung yang dianjurkan oleh atau berkaitan dengan EA (secara bersama, “Perkhidmatan”). Dalam beberapa keadaan, anak syarikat kami boleh dianggap sebagai pengawal data, sama ada bersama dengan EA atau bersendiri.


SENARAI KANDUNGAN

 1. Maklumat yang Kami Kumpul
 2. Cara Kami Mengumpul Maklumat
 3. Cara Kami Menggunakan Maklumat Anda
 4. Maklumat yang Kami Kongsi dengan Pihak Ketiga
 5. Tempat Kami Menyimpan Maklumat Anda
 6. Cara Kami Melindungi Maklumat Anda
 7. Kanak-kanak
 8. Pilihan dan Kawalan Anda
 9. Perkhidmatan Pihak Ketiga
 10. Perubahan Dasar Kami
 11. Hubungi Kami
 12. Hak untuk Menghubungi Pihak Berkuasa Perlindungan Data

1. Maklumat yang Kami Kumpul

Maklumat yang kami kumpulkan bergantung pada Perkhidmatan yang anda gunakan dan cara anda menggunakannya.

A. Maklumat yang Anda Berikan kepada Kami Secara Langsung

Kami mengumpul maklumat yang anda berikan kepada kami secara langsung, seperti apabila anda membuat Akaun EA, menyediakan soalan keselamatan, membuat pembelian atau menghubungi EA Help.

Kami mengumpul maklumat yang anda berikan kepada kami, seperti:

B. Maklumat Yang Anda Berikan Semasa Bermain Dalam Talian

Apabila anda bermain dalam talian, kami mungkin mengumpul maklumat tentang profil permainan anda, permainan anda, atau penggunaan ciri sosial anda.

Apabila anda menyertai ciri sosial seperti perbualan, sebarang audio, visual dan/atau maklumat elektronik yang anda dedahkan mungkin dibaca, disalin, dikumpul atau digunakan oleh pemain lain, dan boleh didapati secara terbuka. Sila pastikan tetapan privasi anda mencerminkan keutamaan anda.

Apabila anda mengambil bahagian dalam permainan berbilang pemain dalam talian, maklumat profil dalam permainan, permainan dan statistik anda boleh dilihat. Dalam beberapa tajuk permainan kami, apabila anda memainkan mod berbilang pemain yang tertentu, kami mungkin merakam permainan anda dan memainkannya semula kepada pemain lain. Dalam mod permainan persaingan, kami mungkin merakam permainan anda, dan input butang pengawal anda, dan memainkannya semula bersama-sama dengan maklumat profil dalam permainan anda serta statistik permainan kepada pemain lain dalam permainan dan di acara EA langsung atau acara rakan kongsi.

C. Maklumat Lain Yang Kami Kumpulkan Apabila Anda Menggunakan Perkhidmatan Kami

Kami mungkin mengumpul maklumat lain apabila anda menggunakan Perkhidmatan kami, seperti maklumat tentang peranti, maklumat perkakasan dan perisian anda, alamat IP atau maklumat pelayar.

Kami mungkin mengumpulkan maklumat lain secara automatik apabila anda menggunakan Perkhidmatan kami, seperti:

Kami juga mungkin mengumpul dan menyimpan maklumat pada peranti anda, menggunakan mekanisme seperti kuki, storan web pelayar (termasuk HTML 5) dan cache data aplikasi.

D. Maklumat Yang Diberikan kepada Kami oleh Pihak Ketiga

Kami mungkin menerima maklumat tentang anda daripada pihak ketiga, seperti Sony, Microsoft, Nintendo, Google, platform mudah alih atau pengesah pihak ketiga yang anda gunakan untuk mendaftar masuk ke Perkhidmatan kami.

Kami mungkin menerima maklumat tentang anda yang terkandung dalam akaun pengguna pihak ketiga apabila anda menggunakan Perkhidmatan dalam talian EA pada atau melalui platform permainan pihak ketiga, seperti yang disenaraikan di bawah. Maklumat ini diberikan kepada EA sebagai sebahagian daripada penubuhan atau pemautan Akaun EA, yang diperlukan untuk mengakses perkhidmatan dalam talian EA. Penggunaan Perkhidmatan dalam talian EA anda melalui pihak ketiga ini menunjukkan persetujuan anda untuk pemindahan maklumat ini. Contoh maklumat yang kami terima disediakan di bawah. Kami tidak pernah menerima nombor kad kredit anda atau maklumat kewangan lain daripada pihak ketiga ini sebagai sebahagian daripada penetapan atau pemautan Akaun EA.

Platform Permainan Sosial. Apabila anda menggunakan platform permainan sosial pihak ketiga (seperti Discord atau Twitch) dan memautkan akaun EA anda, kami mungkin menerima maklumat yang berkaitan dengan akaun anda pada platform tersebut. Sila semak notis yang dikemukakan kepada anda semasa memautkan akaun anda untuk butiran mengenai maklumat yang diterima oleh EA.

Platform mudah alih. Jika anda bermain atau membeli permainan kami pada peranti mudah alih atau tablet anda, kami menerima maklumat tentang anda dari kedai aplikasi dan pembekal platform mudah alih yang lain. Maklumat ini termasuk nama pengguna atau ID peranti anda dan bukti bahawa anda membuat pembelian, seperti yang tertakluk, tetapi tidak termasuk sebarang maklumat kewangan. Sesetengah platform mudah alih kami boleh menghantar maklumat yang telah anda benarkan kepada kami. Permainan mudah alih kami juga mungkin meminta maklumat peribadi tambahan daripada anda, seperti token pemberitahuan tolak, lokasi khusus peranti anda atau senarai hubungan dan kami akan mengumpul maklumat ini hanya jika anda memberi kami persetujuan anda.

Pihak Ketiga Lain

Kami mungkin menerima maklumat daripada pihak ketiga lain, seperti Facebook atau Apple Game Center, apabila anda menggunakan perkhidmatan ini dengan permainan kami. Kami juga mungkin menerima maklumat tentang anda apabila pemain lain memilih untuk berkongsi senarai kenalan mereka dengan kami atau dari laman web umum yang tersedia.

E. Kategori Maklumat Peribadi Diproses

Bergantung pada penggunaan Perkhidmatan kami, kategori maklumat peribadi berikut mungkin telah dikumpul, dikongsi, dijual atau didedahkan dalam tempoh 12 bulan sebelumnya (kerana aktiviti pemprosesan ini ditakrifkan di bawah undang-undang privasi yang berkenaan, seperti California Consumer Privacy Act "CCPA"):

Kami mungkin mengumpul maklumat tambahan, seperti:

F. Asas Perundangan untuk Pemprosesan

Bergantung pada tempat tinggal anda, kami mungkin bergantung pada asas undang-undang yang berbeza untuk memproses maklumat anda.

Asas perundangan kami untuk pemprosesan maklumat peribadi anda berbeza-beza bergantung pada jenis maklumat yang kami kumpulkan dan konteks di mana kami mengumpulnya serta negara tempat tinggal anda, seperti yang ditunjukkan apabila anda menyediakan akaun EA anda atau, apabila tidak mendaftar masuk ke dalam Akaun EA, lokasi anda seperti yang ditentukan oleh alamat IP anda dan/atau negara pendaftaran peranti anda.

Jika anda adalah penduduk Kawasan Ekonomi Eropah atau di bawah bidang kuasa di mana keperluan undang-undang yang sama mungkin terpakai seperti Brazil, Switzerland dan United Kingdom, kami bergantung kepada beberapa asas perundangan untuk memproses maklumat tentang anda. Kami akan memproses maklumat tentang anda apabila kami mempunyai persetujuan anda, apabila kami mempunyai kepentingan yang sah untuk berbuat demikian, di mana pemprosesan diperlukan untuk pelaksanaan kontrak dengan anda, dan/atau apabila kami mempunyai kewajipan undang-undang untuk memproses maklumat anda. Sebagai contoh, kami biasanya bergantung pada:

2. Cara Kami Mengumpul Maklumat

Kami menggunakan pelbagai teknologi untuk menyampaikan dan mengukur keberkesanan Perkhidmatan kami, untuk menyampaikan iklan, dan untuk meningkatkan pengalaman pemain anda. Teknologi ini termasuk kuki dan teknologi yang serupa, serta analisis, pengiklanan, antipenipuan, dan teknologi antipenipuan.

Kami dan pihak ketiga menggunakan teknologi yang diterangkan di bawah untuk mengumpul maklumat bagi menyampaikan Perkhidmatan kami.

A. Kuki dan Teknologi Serupa

Kuki adalah fail teks kecil yang disimpan pada pelayar Internet anda. Kami dan pihak ketiga menggunakan kuki dan teknologi yang serupa untuk membantu kami memahami perkara seperti laman web, ciri atau iklan yang anda lihat dan permainan yang anda main. Maklumat ini membantu kami menjejaki troli membeli-belah anda, mengukur keberkesanan pengiklanan kami, memastikan anda tidak melihat iklan yang sama berulang kali dan sebaliknya meningkatkan pengalaman anda. Anda boleh menyahdayakan kuki, mengehadkan jenis kuki yang dibenarkan atau tetapkan pelayar anda untuk memberi amaran kepada anda apabila kuki dihantar. Sila rujuk panduan yang disediakan oleh pelayar web individu anda jika anda ingin membantu dalam menguruskan pilihan kuki anda. Kami juga menawarkan alat persetujuan kuki di wilayah tertentu untuk membantu anda menguruskan kuki anda.

Kami menggunakan piksel penjejakan atau GIF yang jelas untuk mengumpul maklumat mengenai penggunaan Perkhidmatan kami dan respons anda kepada e-mel pemasaran kami. Kami menggunakan fail log Internet (yang mengandungi data teknikal seperti alamat IP anda) untuk memantau trafik pada Perkhidmatan kami, menyelesaikan masalah teknikal, mengesan dan mencegah penipuan, serta menguatkuasakan Perjanjian Pengguna kami. Buat masa ini, kami tidak memberi respons kepada isyarat Do Not Track (DNT). Anda boleh memilih untuk menarik diri daripada jenis penjejakan tertentu pada laman web, termasuk analisis tertentu dan pengiklanan yang disesuaikan dengan mengubah tetapan kuki dalam pelayar anda atau melalui alat persetujuan kami, apabila berkenaan.

Kami juga menggunakan teknologi Analisis, Pengiklanan, Antipenipuan dan Pencegahan Fraud dalam Perkhidmatan kami. Teknologi ini boleh menggunakan kuki yang sama atau mekanisme yang serupa seperti yang diterangkan di bawah.

B. Teknologi Analisis

Kami menggunakan teknologi analisis dalaman dan pihak ketiga untuk mengumpul maklumat tentang cara anda menggunakan Perkhidmatan kami, komputer atau peranti anda dan kesihatan Perkhidmatan kami.

Sebagai contoh, kami mungkin mengumpul dan menyimpan data daripada komputer atau peranti anda apabila anda menggunakan Perkhidmatan kami. Maklumat ini termasuk maklumat teknikal dan berkaitan tentang komputer atau peranti anda dan sistem pengendalian dan/atau sistem rangkaian (seperti Alamat IP dan ID peranti), maklumat tentang penglibatan anda dengan ciri, permainan dan statistik penggunaan tertentu, interaksi sistem dan perkakasan persisian untuk tujuan yang diterangkan dalam Bahagian 3 di bawah. Jika anda bermain permainan di luar talian tanpa bersambung ke Internet, data ini akan disimpan pada peranti anda dan dihantar kepada kami apabila peranti anda bersambung ke Internet. Jika anda menyertai Perkhidmatan dalam talian, kami juga mungkin mengumpul, menggunakan, menyimpan, menghantar dan memaparkan data peribadi dan/atau data statistik anda secara terbuka mengenai permainan anda (termasuk skor, kedudukan dan anugerah), atau mengenal pasti kandungan yang dicipta dan dikongsi oleh anda dengan pemain lain.

Teknologi analisis pihak ketiga yang diintegrasikan ke dalam Perkhidmatan kami mungkin (termasuk integrasi SDK [Kit Pembangunan Perisian] dan API [Antara Muka Program Aplikasi] menggabungkan maklumat yang dikumpulkan oleh mereka berkaitan dengan penggunaan Perkhidmatan EA anda dengan maklumat yang telah dikumpulkan oleh mereka secara bebas dari semasa ke semasa dan/atau merentasi platform yang berbeza. Kebanyakan syarikat ini mengumpul dan menggunakan maklumat menurut dasar privasi mereka sendiri. Senarai syarikat analisis pihak ketiga yang beroperasi dalam Perkhidmatan kami serta bagaimana untuk menarik diri setakat yang berkenaan boleh didapati di privacyappendix.ea.com.

C. Teknologi Penyampaian Iklan

Beberapa Perkhidmatan kami menggunakan teknologi penyampaian iklan yang menggunakan kuki, GIF yang jelas, suar web, piksel penjejakan, SDK, API dan teknologi lain yang serupa untuk menyampaikan tawaran dan pengiklanan kepada anda dalam Perkhidmatan EA serta di platform dan tapak pihak ketiga, serta untuk mengukur prestasi kempen pengiklanan kami. Sesetengah teknologi ini boleh disegerakkan atau disambungkan dengan tingkah laku merentasi laman web lain, aplikasi mudah alih dan peranti berbeza untuk menyesuaikan tawaran dan pengiklanan dengan minat anda. Sebagai contoh, anda mungkin diberikan tawaran untuk permainan yang kami fikir akan disukai oleh anda. Atau, jika anda menyatakan minat dalam permainan, anda mungkin menerima iklan kemudian untuk permainan tersebut atau Perkhidmatan yang serupa pada EA atau laman pihak ketiga. Teknologi pengiklanan dalam permainan yang lain membolehkan tawaran dimuat naik sementara kepada permainan anda, pelayar web atau peranti mudah alih dan kemudian digantikan semasa anda berada dalam talian.

Teknologi ini mengumpul dan menggunakan maklumat supaya kami boleh menyediakan tawaran dan pengiklanan yang sesuai kepada anda, mengukur keberkesanan dan pengagihan tawaran dan pengiklanan ini, serta untuk memahami bagaimana pengguna berinteraksi dengan Perkhidmatan kami. Sebagai tambahan kepada pengecam dan maklumat tertentu yang disenaraikan dalam seksyen 1(C) di atas, maklumat ini mungkin termasuk:

D. Syarikat Pengiklanan Pihak Ketiga

Syarikat pengiklanan pihak ketiga boleh menggabungkan maklumat yang dikumpulkan dalam konteks untuk menyampaikan tawaran kepada anda melalui Perkhidmatan kami dengan maklumat lain yang telah mereka kumpulkan secara bebas dari semasa ke semasa dan/atau merentasi laman web yang berbeza. Kebanyakan syarikat ini mengumpul dan menggunakan maklumat menurut dasar privasi mereka sendiri. Senarai syarikat penyiaran iklan yang mengendalikan rangkaian mereka sendiri di Perkhidmatan kami dan cara untuk menarik diri setakat yang berkenaan boleh didapati di privacyappendix.ea.com.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang beberapa amalan rangkaian iklan ini, atau memilih untuk menarik diri daripada pengiklanan yang disasarkan pihak ketiga, anda boleh melawati www.networkadvertising.org, www.aboutads.info/choices, youradchoices.ca, atau www.youronlinechoices.eu. Harap maklum bahawa memilih untuk menarik diri tidak bermakna anda tidak akan melihat iklan; sebaliknya, ia bermaksud bahawa iklan yang anda lihat mungkin tidak relevan dengan anda.

E. Teknologi Anti Penipuan dan Pencegahan Fraud

Kami berusaha untuk menyediakan persekitaran permainan yang selamat dan adil kepada semua pemain. Apabila anda menggunakan Perkhidmatan kami atau pihak ketiga mungkin menggunakan kuki dan teknologi yang serupa serta mengumpulkan data tentang mesin atau peranti anda, untuk mencipta "cap jari" mesin atau fungsi "hash" bagi komponen mesin anda, untuk tujuan pencegahan penipuan, keselamatan dan pengesahan. Kami juga mungkin memantau maklumat yang sedia ada secara terbuka, laman pihak ketiga dan/atau menggunakan teknologi antipenipuan dengan Perkhidmatan kami, termasuk algoritma antipenipuan dan penyalahgunaan automatik. Jika anda percaya akses anda kepada permainan dan/atau Perkhidmatan kami telah disekat oleh teknologi ini secara salah, sila hubungi EA Help di help.ea.com.

3. Cara Kami Menggunakan Maklumat Anda

Kami menggunakan maklumat anda untuk mengendalikan Perkhidmatan kami, untuk meningkatkan pengalaman permainan anda, untuk memberikan sokongan pelanggan kepada anda, untuk berkhidmat dan mengukur keberkesanan pengiklanan, dan untuk memperibadikan komunikasi kami dengan anda.

Kami menggunakan maklumat peribadi anda, baik secara individu dan digabungkan bersama-sama, dengan cara berikut.

Untuk mengendalikan perniagaan kami dan untuk meningkatkan dan memperibadikan pengalaman permainan anda, termasuk:

Untuk memberikan sokongan kepada anda, termasuk:

Untuk memperibadikan komunikasi kami dengan anda, termasuk:

Kami menyimpan maklumat yang dikumpul selama mana yang perlu untuk menyediakan Perkhidmatan dan kami boleh menyimpan maklumat tersebut selepas tempoh tersebut jika perlu atas sebab-sebab perundangan, operasi atau lain-lain yang sah.

Kami juga mungkin membatalkan pengenalpastian, mengawanama atau menggabungkan maklumat yang kami kumpulkan, atau mengumpulnya dengan cara supaya anda tidak dikenal pasti secara langsung. Kami boleh menggunakan dan berkongsi maklumat tersebut seperti yang diperlukan untuk tujuan perniagaan kami dan seperti yang dibenarkan oleh undang-undang yang berkenaan.

4. Maklumat yang Kami Kongsi dengan Pihak Ketiga

Kami tidak mendedahkan atau berkongsi maklumat peribadi anda dengan pihak ketiga kecuali seperti yang kami terangkan dalam bahagian ini, seperti menyediakan Perkhidmatan kami dan untuk menyampaikan iklan.

Kami tidak berkongsi, menjual, atau sebaliknya mendedahkan maklumat peribadi kepada pihak ketiga (kerana aktiviti pemprosesan ini ditakrifkan di bawah undang-undang privasi yang berkenaan, seperti California Consumer Privacy Act), kecuali seperti yang diterangkan di bawah:

Penyedia perkhidmatan. Kami menggunakan pihak ketiga yang terletak di dalam dan di luar negara tempat tinggal anda, termasuk di luar Kawasan Ekonomi Eropah (EEA), untuk mengumpul atau memproses maklumat peribadi bagi pihak kami untuk tujuan yang diterangkan dalam Seksyen 3. Tujuan ini termasuk menjalankan kaji selidik pasaran, menyediakan perkhidmatan IT dan berkaitan, memudahkan pemprosesan kad kredit, memudahkan acara langsung, menghantar e-mel, atau menyampaikan dan mengoptimumkan Perkhidmatan kami. Kami mensyaratkan bahawa mana-mana pihak ketiga menggunakan data hanya bagi pihak kami dan untuk tujuan yang selaras dengan dasar ini.

Rakan niaga. Kami mungkin memberikan maklumat peribadi kepada rakan niaga yang kami bersama-sama menawarkan Perkhidmatan. Rakan kongsi ini termasuklah syarikat yang menyediakan platform untuk anda bermain permainan kami seperti Sony (sistem PlayStation®4 atau konsol PlayStation®5), Microsoft (Xbox) atau lain-lain.

Ahli Gabungan dan Anak Syarikat. Kami mungkin berkongsi maklumat peribadi dengan syarikat kami di mana kami mempunyai kepentingan pemilikan seperti yang diperlukan untuk tujuan yang digariskan dalam notis ini.

Rakan kongsi pengiklanan. Melalui Perkhidmatan kami, kami mungkin membenarkan rakan kongsi pengiklanan pihak ketiga menggunakan teknologi dan alat penjejakan lain untuk mengumpul maklumat mengenai penggunaan Perkhidmatan EA dan peranti anda (seperti alamat IP anda, pengecam mudah alih, halaman yang dilawati, lokasi, maklumat pelayar, masa dalam sehari). Kami juga boleh menggabungkan dan berkongsi maklumat tersebut dan maklumat lain (seperti maklumat akaun anda yang telah dikenal pasti, maklumat demografi, spesifikasi perkakasan dan sejarah pembelian terdahulu) dengan rakan kongsi pengiklanan pihak ketiga. Rakan kongsi pengiklanan ini boleh menggunakan maklumat ini (dan maklumat serupa yang dikumpulkan dari laman web lain) untuk tujuan menyampaikan iklan yang disasarkan kepada anda apabila anda melawati laman web pihak ketiga dalam rangkaian mereka. Amalan ini biasanya dirujuk sebagai "pengiklanan berasaskan minat" atau "pengiklanan tingkah laku dalam talian." Kami mungkin membenarkan akses kepada data lain yang dikumpulkan oleh Perkhidmatan untuk berkongsi maklumat yang mungkin berguna, relevan, berharga, atau sebaliknya menarik minat anda.

Jika anda memilih untuk tidak berkongsi maklumat peribadi EA anda dengan rakan kongsi pengiklanan pihak ketiga, anda boleh mengikuti arahan pada halaman ini untuk mengubah tetapan anda.

Selain itu, sila rujuk Seksyen 2(D) untuk maklumat lanjut mengenai pilihan anda berkenaan pengiklanan dalam talian.

Pendedahan untuk melindungi kami atau orang lain. Kami boleh mengakses, mengekalkan dan mendedahkan apa-apa maklumat yang kami simpan yang berkaitan dengan anda kepada pihak luar jika kami, dengan suci hati, percaya berbuat demikian diperlukan atau sesuai untuk: mematuhi penguatkuasaan undang-undang atau permintaan keselamatan negara dan proses perundangan, seperti perintah mahkamah atau sepina; melindungi hak, harta atau keselamatan anda, kami atau orang lain; menguatkuasakan dasar atau kontrak kami; mengutip jumlah terhutang kepada kami; atau membantu dengan penyiasatan atau pendakwaan aktiviti haram yang disyaki atau sebenar. Secara khususnya, jika kami menerima laporan yang anda telah melanggar dasar kami (seperti Positive Play Charter kami), kami mungkin mendedahkan laporan tersebut dan maklumat lain yang berkaitan dengan platform di mana anda memainkan permainan kami.

Pendedahan sekiranya berlaku penggabungan, penjualan, atau pemindahan aset lain. Sekiranya berlaku penyusunan semula, penyahlaburan, penggabungan, penjualan atau kemuflisan, kami boleh memindahkan semua maklumat yang kami kumpul kepada pihak ketiga yang berkaitan dan akan mendapatkan kebenaran anda untuk berbuat demikian jika dikehendaki oleh undang-undang atau kontrak.

Pemalam pihak ketiga. Apabila teknologi pihak ketiga atau alat sosial diintegrasikan ke dalam Perkhidmatan kami, pihak ketiga tersebut boleh mengumpul maklumat tentang penggunaan Perkhidmatan kami oleh anda. Contohnya butang "Suka" Facebook.

Perkongsian Rentas Platform. Sesetengah permainan kami membolehkan anda berhubung dan bermain dengan rakan-rakan dan ahli komuniti permainan, tanpa mengira platform apa yang mereka mainkan. Contohnya, seseorang yang bermain menggunakan Xbox boleh menyertai perlawanan dengan pemain yang menggunakan sistem PlayStation®4 atau konsol PlayStation®5. Kami memanggil keupayaan untuk melawan pemain merentasi platform ini sebagai "Cross-Play." Apabila Cross-Play didayakan dan anda bermain dengan seseorang di platform lain, platform yang lain itu mungkin menerima ID platform anda (seperti Xbox Gamertag atau ID Dalam Talian bagi Akaun untuk PlayStation™Network anda) bersama-sama dengan maklumat lain yang diperlukan untuk mendayakan Cross-Play. Di samping itu, kami boleh memberikan maklumat mengenai penggunaan ciri Cross-Play ke platform di mana anda bermain permainan kami. Anda boleh menukar keutamaan Cross-Play anda dengan melawat menu tetapan permainan.

Sesetengah permainan kami juga mungkin membolehkan anda meneruskan kemajuan pada permainan antara platform, serta membolehkan keupayaan untuk pembelian anda pada satu platform yang boleh didapati di platform lain. Kami akan berkongsi maklumat anda dengan platform setakat yang diperlukan untuk mendayakan ciri-ciri ini.

Platform lain yang menerima maklumat anda mungkin termasuk Sony (sistem PlayStation®4 atau konsol PlayStation®5), Microsoft (Xbox), Nintendo (Nintendo Switch), Google (Stadia), Valve (Steam), Epic, dan platform tambahan yang tersedia untuk ciri-ciri ini. Maklumat anda yang diterima oleh platform ini adalah tertakluk kepada notis privasi mereka masing-masing.

Dengan Persetujuan Anda. Kami mungkin berkongsi maklumat dengan pihak ketiga lain dengan persetujuan nyata anda, melainkan dinyatakan sebaliknya di atas. Sebagai contoh, anda mungkin bersetuju dengan kami berkongsi maklumat anda dengan syarikat atau organisasi tertentu untuk mendengar tentang produk, perkhidmatan atau promosi mereka, atau jika anda memberitahu kami bahawa anda ingin memautkan Akaun EA anda dengan perkhidmatan syarikat lain. Penggunaan maklumat yang anda bersetuju untuk berkongsi akan tertakluk kepada notis privasi pihak ketiga tersebut masing-masing.

5. Tempat Kami Menyimpan Maklumat Anda

Kami menyimpan dan memproses maklumat anda di Amerika Syarikat dan negara lain di mana kami beroperasi. Apabila kami melakukan ini, kami menggunakan perlindungan teknikal, fizikal dan pentadbiran untuk memenuhi keperluan pemindahan data yang ditetapkan oleh pelbagai undang-undang privasi, seperti General Data Protection Regulation (Peraturan Perlindungan Data Umum) Eropah.

Maklumat peribadi yang kami kumpul boleh disimpan dan diproses untuk tujuan yang dinyatakan dalam Dasar Privasi dan Kuki ini di Amerika Syarikat atau mana-mana negara lain di mana EA, anak syarikatnya, atau ejen pihak ketiga beroperasi. Dengan persetujuan terhadap pemindahan data peribadi anda di luar negara tempat tinggal anda, anda mengakui bahawa maklumat peribadi anda mungkin akan dipindahkan kepada penerima di Amerika Syarikat dan negara lain yang mungkin tidak menawarkan tahap perlindungan privasi yang sama seperti undang-undang di negara tempat tinggal atau kewarganegaraan anda.

Amalan privasi EA mematuhi APEC Cross Border Privacy Rules System (Sistem Peraturan Privasi Rentas Sempadan APEC). Sistem APEC CBPR menyediakan rangka kerja bagi organisasi untuk memastikan perlindungan maklumat peribadi yang dipindahkan dalam kalangan ekonomi APEC yang mengambil bahagian. Maklumat lanjut mengenai rangka kerja APEC boleh didapati di halaman ini.

Electronic Arts Inc. memegang pensijilan di bawah (bekas) EU-A.S. dan Switzerland-A.S. Perisai Privasi yang boleh didapati di www.privacyshield.gov. Apabila Electronic Arts Inc. memindahkan maklumat dari Kawasan Ekonomi Eropah (EEA), United Kingdom dan Switzerland kepada ahli gabungan, ejen atau penyedia perkhidmatan lain yang berada di luar EEA, United Kingdom dan Switzerland, ia akan berbuat demikian dalam mematuhi prinsip 'Accountability for Onward Transfer' bagi Perisai Privasi. Di mana sesuai, EA akan bergantung kepada klausa Kontrak Standard EU dan lain-lain perlindungan untuk membolehkan pemindahan di luar EEA, United Kingdom dan Switzerland. Selaras dengan keputusan Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah pada 16 Julai 2020 berhubung Perisai Privasi EU-A.S. dan panduan daripada Lembaga Perlindungan Data Eropah, EA terus menilai aturan undang-undang negara di mana data sedang dipindahkan dan, apabila diperlukan, mengemas kini langkah untuk memastikan bahawa kami menyediakan tahap perlindungan yang mencukupi. Untuk mengetahui lebih lanjut, lawati halaman ini.

6. Cara Kami Melindungi Maklumat Anda

Kami menggunakan pelbagai langkah keselamatan untuk melindungi maklumat anda.

Keselamatan maklumat anda adalah keutamaan di EA dan kami mengambil pelbagai langkah untuk membantu melindunginya, termasuk menyulitkan maklumat yang sensitif. Walaupun begitu, sila ambil perhatian bahawa tiada langkah keselamatan yang 100% sempurna. Oleh itu, kami tidak dapat menjamin keselamatan maklumat anda pada setiap masa. Anda harus sentiasa berwaspada terhadap perlindungan maklumat peribadi anda.

7. Kanak-kanak

Kanak-kanak boleh bermain permainan kami dengan kebenaran ibu bapa atau penjaga. Kami berusaha untuk melindungi pengalaman permainan dalam talian mereka dengan melumpuhkan ciri-ciri tertentu, jika boleh. Kami juga memberi ibu bapa atau penjaga kawalan dan pilihan ke atas pemprosesan maklumat anak-anak mereka.

Walaupun majoriti permainan dalam talian dan mudah alih serta Perkhidmatan EA ditujukan kepada orang dewasa, EA mengiktiraf kepentingan melindungi privasi kanak-kanak dalam talian. Kami berusaha untuk mengikuti garis panduan umur minimum yang berbeza yang ditetapkan oleh undang-undang setiap negara atau kawasan apabila menentukan umur kanak-kanak yang boleh mengakses ciri-ciri tertentu pada Perkhidmatan kami.

Apabila pemain mengenal pasti diri mereka sebagai kanak-kanak, kami akan:

(1) mendapatkan persetujuan daripada ibu bapa untuk penggunaan maklumat peribadi anak-anak mereka, apabila dikehendaki oleh undang-undang yang berkenaan. Sebagai contoh, kami membenarkan ibu bapa untuk mencipta Akaun EA kanak-kanak pada Perkhidmatan tertentu, dan dengan persetujuan ibu bapa EA akan mengumpul dan menggunakan maklumat peribadi kanak-kanak yang tertentu untuk menguruskan Akaun EA kanak-kanak;

(2) melumpuhkan ciri dalam Perkhidmatan tertentu yang dapat membenarkan kanak-kanak berkongsi maklumat yang mengenal pasti mereka secara langsung, melainkan ibu bapa memberi persetujuan yang relevan kepada kami atau platform pihak ketiga yang dimainkan oleh anak mereka. Sebagai contoh, kami akan menghormati kawalan ibu bapa pihak ketiga (konsol) kerana ia terpakai kepada ciri permainan yang membolehkan kanak-kanak memberikan maklumat peribadi dalam permainan dalam talian atau berbilang pemain (contohnya, melalui sembang atau kandungan yang dihasilkan pengguna);

(3) mengumpul dan menggunakan maklumat tertentu untuk tujuan terhad sahaja. Sebagai contohnya, kami mungkin menghantar pemberitahuan dalam aplikasi setempat, yang tidak bergantung pada pengumpulan maklumat peribadi. Selain itu, pengecam peranti berterusan seperti alamat IP atau pengecam peranti pengiklanan boleh dikumpulkan untuk menyokong operasi dalaman kami, seperti:

(4) tidak mensyaratkan penyertaan kanak-kanak dalam sesuatu aktiviti (cth., peraduan permainan) berasaskan pendedahan lebih banyak maklumat peribadi daripada yang diperlukan secara munasabah untuk menyertai aktiviti tersebut. Bagi aktiviti berkaitan Perkhidmatan tertentu, kami mungkin tidak membenarkan kanak-kanak untuk menyertai sama sekali, walaupun kami mendapat persetujuan.

Kawalan dan pilihan ibu bapa:

Jika anda ialah ibu bapa atau penjaga dan ingin membatalkan persetujuan yang anda yang berikan sebelum ini, menyemak maklumat yang dikumpulkan daripada anak anda atau ingin maklumat tersebut dipadamkan, sila hubungi kami melalui pilihan dalam Bahagian 11 di bawah. Sekiranya kami menyedari bahawa kanak-kanak memberikan kami maklumat peribadi tanpa persetujuan ibu bapa, kami akan memadam sebarang maklumat peribadi yang kami kumpulkan, melainkan kami memiliki kewajipan undang-undang untuk menyimpannya, dan membatalkan akaun kanak-kanak tersebut dan/atau mengembalikan mereka kepada pengalaman bawah umur, apabila berkenaan.

Jika kami membuat perubahan penting kepada cara kami mengumpul, menggunakan, berkongsi atau memproses maklumat peribadi anak anda, kami akan memaklumkan ibu bapa seperti yang dikehendaki oleh undang-undang yang berkenaan.

Kami menggalakkan anda untuk berbincang dengan anak-anak anda tentang berkomunikasi dengan orang yang tidak dikenali dan risiko mendedahkan maklumat peribadi dalam talian. Anda dan anak anda harus menyemak tetapan privasi yang berkenaan dengan penggunaan Perkhidmatan kami, ringkasan yang boleh didapati di sini, serta laman web Online Safety kami, untuk maklumat tambahan tentang penggunaan Internet dengan selamat.

8. Pilihan dan Kawalan Anda

Kami memberi anda pilihan dan kawalan mengenai penggunaan maklumat anda oleh kami, termasuk keupayaan anda untuk melaksanakan hak privasi data anda.

Kami memberi anda pilihan yang bermakna apabila ia berkenaan pengumpulan dan kegunaan maklumat anda. Sebagai contoh, jika anda tidak lagi mahu menerima e-mel pemasaran daripada EA, anda boleh mengklik pautan berhenti melanggan yang disertakan dalam pembawah mana-mana e-mel pemasaran yang kami hantar.

Anda boleh melaksanakan mana-mana hak privasi anda dengan melawat Privacy Portal kami. Untuk melindungi keselamatan akaun dan maklumat peribadi, anda akan diminta untuk mengesahkan pemilikan akaun anda sebelum melaksanakan hak ini. Sebaik sahaja anda mengesahkan pemilikan akaun anda, anda juga mungkin perlu memberikan pengesahan untuk membenarkan ejen melaksanakan hak ini bagi pihak anda. Jika anda mempunyai soalan tambahan tentang melaksanakan hak privasi anda, anda boleh menghubungi kami melalui help.ea.com. Jika anda seorang pemain Codemasters, sementara kami terus mengintegrasikan operasi kami, anda boleh mengetahui tentang cara melaksanakan hak anda di sini.

Hak anda untuk pemadaman. Anda boleh menyahaktifkan Akaun EA anda atau memadamkan maklumat peribadi yang dikaitkan dengan akaun anda dengan menghubungi kami melalui pautan ini. Jika anda berbuat demikian, anda tidak lagi akan mempunyai akses kepada permainan EA atau Perkhidmatan yang berkaitan dengan akaun anda. Ambil perhatian bahawa EA boleh menyimpan maklumat yang diperlukan untuk menyelesaikan pertikaian, menguatkuasakan perjanjian pengguna kami, melindungi hak perundangan kami dan mematuhi keperluan teknikal dan perundangan dan kekangan yang berkaitan dengan keselamatan, integriti dan operasi Perkhidmatan kami. Sebaliknya, kami akan menyimpan maklumat peribadi anda selama mana yang diperlukan untuk menyediakan, mencipta dan menambah baik Perkhidmatan kami untuk anda, dan untuk mematuhi undang-undang. Anda juga boleh menutup mana-mana akaun yang telah anda daftarkan dengan Codemasters dengan log masuk ke Akaun Codemasters anda, mengakses tetapan akaun anda dan memilih ‘memadam akaun' yang tersedia dalam tab pengurusan data.

Hak anda untuk mengakses. Anda boleh mengakses maklumat peribadi yang kami simpan tentang anda. Anda boleh memuat turun salinan maklumat Akaun EA anda dengan melawati Akaun EA anda dan mengklik tab "Your EA Data" (Data EA Anda), atau dengan melawat halaman ini. Untuk meminta akses kepada data tambahan, sila hubungi kami melalui pautan ini.

Hak anda untuk pembetulan. Anda boleh meminta pembetulan maklumat peribadi anda di mana ia tidak tepat. Dalam sesetengah keadaan, kami mungkin menyediakan alat layan diri, seperti pada portal pelanggan Akaun EA di halaman ini yang membolehkan anda mengemas kini beberapa maklumat peribadi anda.

Hak anda untuk menarik diri atau membantah pemprosesan tertentu. Anda mungkin mempunyai hak untuk menarik diri daripada mendedahkan, berkongsi atau menjual maklumat peribadi anda kepada pihak ketiga, jika berkenaan, atau membantah beberapa pemprosesan data anda, di mana permintaan tersebut dibenarkan oleh undang-undang.

Untuk maklumat lanjut, lawati halaman ini.

Anda juga boleh melaraskan tetapan pelayar anda untuk menyekat teknologi penjejakan dalam talian tertentu, misalnya kuki, seperti yang diterangkan dalam Bahagian 2(A).

Anda mempunyai hak untuk tidak menerima layanan diskriminasi untuk melaksanakan hak privasi ini.

9. Perkhidmatan Pihak Ketiga

Laman web dan Perkhidmatan kami mungkin mengandungi iklan atau pautan ke perkhidmatan dan laman pihak ketiga.

Laman web dan Perkhidmatan kami mungkin mengandungi iklan atau pautan kepada perkhidmatan pihak ketiga (seperti butang "Suka" Facebook atau pautan ke laman web pihak ketiga). Jika anda mengklik pautan tersebut, termasuk iklan, anda akan meninggalkan Perkhidmatan EA dan pergi ke perkhidmatan pihak ketiga atau laman yang anda pilih. Jika anda melawat laman web pihak ketiga atau menggunakan perkhidmatan pihak ketiga, anda perlu merujuk dasar privasi perkhidmatan atau laman tersebut kerana penggunaan laman dan perkhidmatan pihak ketiga oleh anda dikawal oleh dasar privasi mereka.

10. Perubahan Dasar Kami

Dasar ini akan dikemas kini dari masa ke masa dan kami akan memaklumkan anda tentang perubahan penting.

Kami adakalanya akan mengemas kini dasar privasi ini. Apabila kami berbuat demikian, kami akan menyemak tarikh "kemas kini terakhir" di bahagian bawah dasar. Jika terdapat perubahan material kepada dasar ini, kami akan menggunakan usaha yang munasabah untuk memaklumkan anda sama ada dengan menyiarkan secara jelas notis perubahan tersebut sebelum ia berkuat kuasa atau dengan menghantar pemberitahuan secara langsung kepada anda.

11. Hubungi Kami

Anda boleh menghubungi kami jika anda mempunyai soalan mengenai dasar ini.

Jika anda mempunyai soalan mengenai dasar ini, sila gunakan Privacy Portal kami untuk menghubungi Pegawai Perlindungan Data kami.

Untuk menghubungi EA, termasuk Pegawai Perlindungan Data kami, anda juga boleh menggunakan alamat berikut: Electronic Arts Inc., 209 Redwood Shores Parkway, Redwood City, CA 94065. Wakil Electronic Arts Inc. di Kesatuan Eropah adalah Electronic Arts Ireland Limited, Parkmore West Business Park, 1, Ballybrit, Galway, H91 Y2R5, Ireland. Wakil Electronic Arts Inc. di United Kingdom adalah Electronic Arts Limited, Onslow House, Onslow Street, Guildford, GU1 4TN, United Kingdom.

12. Hak untuk Menghubungi Pihak Berkuasa Perlindungan Data

Anda mungkin mempunyai hak untuk menghubungi Pihak Berkuasa Perlindungan Data anda.

Jika anda mempunyai kebimbangan tentang cara kami mengumpul dan menggunakan maklumat, sila hubungi kami. Anda juga berhak menghubungi Pihak Berkuasa Perlindungan Data tempatan anda jika anda mahu. Maklumat perhubungan untuk Pihak Berkuasa Perlindungan Data di EEA boleh didapati di sini.

Untuk menghubungi pihak berkuasa Switzerland, sila layari laman web ini. Untuk menghubungi pihak berkuasa UK sila lawati laman web ini. Jika perlu, pihak berkuasa perlindungan data tempatan anda juga boleh mengemukakan perkara itu kepada Department of Commerce atau FTC untuk dipertimbangkan.

Jika anda mempunyai kebimbangan yang tidak dapat diselesaikan mengenai amalan data kami yang belum ditangani oleh kami dengan memuaskan, sila hubungi pembekal penyelesaian pertikaian pihak ketiga kami yang berpangkalan di A.S. (percuma) di sini.


Kemas Kini Terakhir: 30 September 2021

Dasar Privasi dan Kuki Sebelum Ini

Pensijilan Privasi TRUSTe TRUSTe