Nätsäkerhet

Att använda internet kan vara roligt, socialt och inspirerande. Vi på EA vill att du får en positiv upplevelse när du besöker våra webbplatser och använder våra tjänster. Därför har vi förberett några tips för att hjälpa dig med säkerhet på nätet.

När du chattar, skickar direktmeddelanden (IM), eller deltar i andra forum är det viktigt att du tänker på följande:

1. Var diskret. Informationen som du lämnar ut blir ofta offentlig så att alla kan se den. Dela inte information eller bilder som du inte vill att alla andra ska veta om eller se. Tänk efter – din information kan föras vidare.

2. Var anonym. Dela inte privat eller väldigt personlig information. Lägg inte upp eller skicka någonting som kan användas för att hitta dig själv eller någon annan person i verkligheten, som fullständigt namn, e-post, hemadress eller telefonnummer.

3. Håll avstånd. Stäm inte möte med någon i verkligheten som du kommit i kontakt med på nätet. Om du måste träffa någon så gör endast detta på en säker offentlig plats, berätta för någon annan om dessa planer och ta sedan med dig en kompis. Om du inte är vuxen bör du först be din förälder eller vårdnadshavare om lov och ta sedan med dig dem.

4. Var ärlig. Det kan vara frestande att låtsas vara någon annan. Den andra personen kanske också gör det. Kanske är denne inte den som denne utger sig för att vara.

5. Var vänlig. Bry dig inte om mobbare och mobba inte någon annan på nätet. Gå bara iväg från datorn om någon retar dig. Rapportera personen eller uppförandet till en vuxen eller en administratör. Det är meningen att det ska vara roligt, eller hur?

6. Var noggrann. Öppna inte, svara inte på och vidarebefordra inte e-post eller direktmeddelanden om du inte känner personen som skickat detta eller genomfört en virussökning. Innehållet kan bestå av skadlig programvara (som spionprogram eller virus) eller kan vara stötande.

7. Var säker. Använd säkerhetsprogram (som antivirusprogram). Försäkra dig om att ditt system är uppdaterat och skyddat ifall ett e-postmeddelande från någon oavsiktligt skulle smitta din dator.

8. Var privat. Avslöja aldrig ditt lösenord eller ledtrådarna till det för någon.

9. Var påhittig. Försäkra dig om att identiteterna som du skapar på nätet inte avslöjar någon personlig information. Var kreativ och unik!

10. Akta dig. Om något låter för bra för att vara sant så är det förmodligen det! Kontrollera fakta om du är osäker om något. Kom ihåg – det är du som har kontrollen. Det är du som bestämmer vad för slags aktiviteter du deltar i och vilken information du lämnar ut.