Siguranţa online  

Dacă te conectezi online, te poţi distra, poţi socializa şi poţi deveni mai inspirat. La EA ne dorim ca tu să te bucuri de timpul petrecut online pe site-urile noastre şi utilizând serviciile noastre. Din acest motiv, am pregătit câteva sugestii care să te ajute să fii în siguranţă cât timp eşti conectat online.

Este important ca atunci când porţi discuţii online, când utilizezi instant messenger (IM) sau când participi la alte forumuri, să ai în vedere următoarele lucruri:

1. Fii discret(ă). Informaţiile pe care le oferi sunt adesea publice, putând fi văzute de oricine. Nu face schimb de informaţii sau fotografii pe care nu doreşti să le vadă toată lumea. Gândeşte-te – datele tale pot fi transmise mai departe.

2. Fii anonim(ă). Nu face schimb de informaţii private sau foarte personale. Nu posta sau nu trimite nimic ce poate fi utilizat pentru ca tu sau o altă persoană să poată fi localizată offline, precum numele complet, adresa de email, adresa de domiciliu sau numărul de telefon.

3. Fii distant(ă). Nu aranja nicio întâlnire cu persoane pe care le-ai întâlnit online. Dacă totuşi trebuie să faci acest lucru, întâlneşte-te doar într-un loc sigur şi public, povesteşte cuiva planurile tale şi, în ultimă instanţă, ia un prieten cu tine. Dacă nu eşti adult, obţine mai întâi permisiunea părinţilor sau al tutorelui şi ia-i cu tine.

4. Fii onest(ă). Ai putea fi tentat să pretinzi că eşti o altă persoană. Cealaltă persoană ar putea face şi el/ea acelaşi lucru. Pot să nu fie persoanele care pretind că sunt.

5. Fii agreabil(ă). Nu intimida şi nu teroriza prin intermediul internetului pe nimeni. Dacă cineva îţi aduce afronturi, pleacă de la calculator. Raportează persoana sau comportamentul unui adult sau administratorului. Ar trebui să fie ceva distractiv, nu?

6. Fii corect(ă). Nu deschide, nu răspunde sau nu redirecţiona un e-mail sau IM decât dacă cunoşti persoana care l-a trimis şi ai verificat să nu conţină viruşi. Conţinutul ar putea include software distructiv (precum spyware sau viruşi) sau poate fi ofensiv.

7. Fii securizat(ă). Foloseşte software de securizare (precum programele de scanare a viruşilor). Asigură-te că sistemul este actualizat şi protejat în cazul în care un e-mail de la o anumită persoană îţi infectează fără intenţie calculatorul.

8. Fii discret(ă). Nu spune nimănui parola ta sau indicii ale parolei tale.

9. Fii inventiv(ă). Asigură-te că ID-urile online pe care le creezi nu dezvăluie datele tale personale. Fii creativ(ă) şi unic(ă)!

10. Fii vigilent(ă). Dacă ceva sună prea frumos ca să fie adevărat, înseamnă că probabil aşa şi este! Verifică faptele dacă nu eşti sigur în legătură cu ceva anume. Şi nu uita – tu deţii controlul. Tu decizi activităţile la care să participi şi ce informaţii să oferi.