Sikkerhet på Internett

Det å være på Internett kan være morsomt, sosialt og inspirerende. Hos EA vil vi at du skal kose deg når du bruker vår sider og tjenester på Internett. Av den grunn har vi forberedt et par tips som kan hjelpe deg med å være trygg når du er på Internett.

Det er viktig at du husker på følgende når du chatter, bruker lynmeldinger (IM) eller deltar i diskusjoner på forum:

1. Vær diskret. Informasjonen du deler er ofte offentlig, så alle kan se den. Ikke del informasjon eller bilder som du ikke vil at verden skal vite om eller se. Tenke deg om – informasjonen din kan deles videre av andre.

2. Vær anonym. Ikke del privat eller veldig personlig informasjon. Legg aldri ut noe eller send noe som kan brukes til å lokalisere deg eller en annen person offline, som ditt fulle navn, e-postadresse, hjemmeadresse eller telefonnummer.

3. Vær reservert. Ikke avtal å møte personer du har møtt på Internett i virkeligheten. Hvis du må, sørg for å møtes på et trygt og offentlig sted, fortell noen om planene dine og ta med deg en venn. Hvis du ikke er voksen, få tillatelse fra foreldrene eller vergen din først, og ta dem med deg.

4. Vær ærlig. Det kan kanskje være fristende å late som om man er noen annen enn man egentlig er. Den andre personen gjør kanskje det samme. De er kanskje ikke den de sier at de er.

5. Vær snill. Ikke prøv å ta igjen på bøller eller vær slem mot noen andre. Hvis noen erter deg, er det bare å forlate datamaskinen. Rapporter personen eller oppførselen til en voksen eller administrator. Det er jo meningen det skal være morsomt, ikke sant?

6. Vær forsiktig. Ikke åpne, svar på eller videresend en e-post eller lynmelding hvis du ikke kjenner personen som sendte deg den og du ikke er sikker på om det er et virus eller ikke. Innholdet kan være skadelig programvare (spionvare eller virus), eller det kan være støtende.

7. Vær sikker. Bruk sikkerhetsprogramvare (som virusprogram). Sørg for at systemet ditt er oppdatert og beskyttet, i tilfelle en e-post fra noen utilsiktet infiserer datamaskinen din.

8. Vær privat. Del aldri passordet eller passordhintene dine med noen.

9. Vær oppfinnsom. Pass på at profiler du lager deg på Internett ikke avslører din personlige informasjon. Vær kreativ og unik!

10. Vær oppmerksom. Hvis noe høres for godt ut til å være sant, så er det nok det! Sjekk fakta hvis du er usikker på noe. Og husk – det er du som har kontrollen. Du bestemmer hvilke aktiviteter du vil delta i og hvilken informasjon du deler.