Online veiligheid

Het online leven kan leuk, sociaal en inspirerend zijn. Bij EA willen we dat je geniet van de tijd die je online doorbrengt op onze sites en tijdens het gebruik van onze diensten. Om die reden hebben we een paar tips voor online veiligheid.

Als je chat, instant messenger (IM) gebruikt of participeert op andere forums, is het belangrijk om de volgende zaken in gedachten te houden:

1. Wees discreet. De informatie die je geeft, is vaak openbaar en voor iedereen zichtbaar. Deel geen informatie of afbeeldingen die de wereld niet mag zien. Denk na: je gegevens kunnen worden doorgespeeld.

2. Wees anoniem. Deel geen privégegevens of zeer persoonlijke gegevens. Plaats of stuur nooit iets waarmee jij of andere personen offline gevonden kunnen worden, zoals een volledige naam, e-mailadres, woonadres of telefoonnummer.

3. Wees afstandelijk. Maak geen afspraak om mensen te ontmoeten die je online hebt ontmoet. Als je dat toch doet, ontmoet elkaar dan alleen op een veilige en openbare plek, vertel iemand over je plannen en neem een vriend mee. Als je niet volwassen bent, vraag je eerst toestemming aan je vader, moeder of voogd en neem je hem of haar mee.

4. Wees eerlijk. Je komt misschien in de verleiding om je als iemand anders voor te doen. De ander doet misschien hetzelfde. Hij of zij is mogelijk niet wie hij of zij zegt te zijn.

5. Wees aardig. Vermijd confrontaties met pestkoppen en ga zelf ook niemand online pesten. Als iemand provoceert, loop je weg van de computer. Rapporteer de persoon of het gedrag bij een volwassene of beheerder. Want het moet leuk blijven, nietwaar?

6. Wees netjes. Je moet e-mails of IM's alleen openen, beantwoorden of doorsturen als je de verzender kent en je een viruscontrole hebt uitgevoerd. De content kan schadelijke software (zoals spyware of virussen) bevatten of aanstootgevend zijn.

7. Werk veilig. Gebruik beveiligingssoftware (zoals virusscanners). Zorg ervoor dat je systeem up-to-date en beschermd is voor het geval een e-mail van iemand onbedoeld je computer infecteert.

8. Werk privé. Deel je wachtwoord of wachtwoordhints met niemand.

9. Wees inventief. Zorg ervoor dat de online persona's die je maakt geen persoonlijke gegevens onthullen. Wees creatief en uniek!

10. Pas op. Als iets te mooi is om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook! Controleer de feiten als je ergens niet zeker over bent. En denk eraan: jij hebt de touwtjes in handen. Jij bepaalt aan welke activiteiten je meedoet en welke informatie je opgeeft.