Online biztonság

Az online időtöltés szórakoztató, közösségi és inspiráló lehet. Az EA célja, hogy online töltött idődet, weboldalainkat és online szolgáltatásainkat zavartalanul élvezhesd. Ebből a célból néhány javaslattal szeretnénk hozzájárulni online biztonságodhoz.

Fontos, hogy mikor csevegsz, azonnali üzenetküldő programokat (IM) használsz, vagy egyéb fórumokon kommunikálsz, mindig betartsd az alábbi szabályokat:

1. Légy diszkrét! Az általad megadott adatok gyakran nyilvánosak, tehát bárki láthatja őket. Ne ossz meg olyan adatokat vagy képeket, melyeket nem szívesen mutatnál meg akárkinek. Gondold csak meg – adataid akár illetéktelen kezekbe is kerülhetnek.

2. Légy azonosíthatatlan! Ne ossz meg magántermészetű vagy bizalmas adatokat. Ne ossz meg vagy küldj tovább olyasmit, aminek segítségével téged vagy bármely harmadik személyt azonosítani lehet offline – teljes nevet, e-mail vagy lakcímet, telefonszámot.

3. Légy óvatos! Ne beszélj meg személyes találkozót olyasvalakivel, akit csak online ismersz. Ha elkerülhetetlen, a találkozó helyszíne biztonságos és nyilvános hely legyen, mások is tudjanak róla, hogy odamész, és vidd magaddal egy barátodat is. Ha még nem vagy felnőtt, kérd szülőd vagy gondviselőd engedélyét, és vidd őt is magaddal.

4. Légy őszinte! Olykor nagy a kísértés, hogy másnak mondd magad, mint aki vagy. Vedd tekintetbe, hogy nem csak te érzel így. Csevegőpartnereid nem okvetlenül azok, akiknek mondják magukat.

5. Légy tisztességes! Ne keveredj meddő vitákba, és sose fenyegess másokat. Ha valaki beléd köt, hagyd rá és állj fel a számítógép mellől. Szólj a történtekről egy felnőttnek, vagy értesítsd az adminisztrátort. Ne feledd: a szórakozás a cél.

6. Légy tiszta! Ne nyiss vagy válaszolj meg, és ne is továbbíts olyan e-mailt vagy azonnali üzenetet, melynek küldőjét nem ismered, és amelynek vírusmentességéről nem győződtél meg. Az ellenőrizetlen küldemények káros szoftvert (kémprogramokat, vírusokat) vagy illetlenséget tartalmazhatnak.

7. Légy elővigyázatos! Használj biztonsági szoftvereket (például víruskeresőt). Frissítsd számítógéped védelmét rendszeresen, nehogy valaki – akár véletlenül – megfertőzhessen egy e-maillel.

8. Légy észnél! Jelszavaidat és jelszó-emlékeztetőidet sose add meg senkinek.

9. Légy találékony! Válassz olyan online felhasználónevet, melyből nem lehet kikövetkeztetni személyes adataidat. Legyen egyedi és kreatív.

10. Légy gyanakvó! Ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, rendszerint nem is az. Ha valamiben nem vagy biztos, inkább járj utána. És sose feledd: te irányítasz. Te döntöd el, mivel töltöd az idődet, és milyen adatokat osztasz meg.