Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Η χρήση του διαδικτύου μπορεί να είναι διασκεδαστική, κοινωνική και να σε εμπνέει. Στην EA θέλουμε να απολαμβάνεις τον χρόνο που περνάς στο διαδίκτυο στους ιστότοπούς μας και όταν χρησιμοποιείς τις υπηρεσίες μας. Για τον λόγο αυτό, έχουμε ετοιμάσει μερικές συμβουλές για να σε βοηθήσουμε να παραμείνεις ασφαλής όταν χρησιμοποιείς το διαδίκτυο.

Είναι σημαντικό όταν συνομιλείς, χρησιμοποιείς τα άμεσα μηνύματα ή συμμετέχεις σε άλλα φόρουμ, να έχεις υπόψη σου τα ακόλουθα:

1. Να είσαι διακριτικός. Οι πληροφορίες που παρέχεις συχνά είναι δημόσιες και μπορούν να τις δούνε όλοι. Μη μοιράζεσαι πληροφορίες ή εικόνες που δεν θέλεις να γνωρίζει ή να δει ο κόσμος. Σκέψου ότι οι πληροφορίες σου μπορούν να προωθηθούν.

2. Να είσαι ανώνυμος. Μην κοινοποιείς ατομικές ή πολύ προσωπικές πληροφορίες. Ποτέ μην αναρτάς ή αποστέλλεις οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εντοπιστείς εσύ ή κάποιο άλλο πρόσωπο εκτός διαδικτύου, όπως το ονοματεπώνυμό σου, το email σου, τη διεύθυνση του σπιτιού σου ή το τηλέφωνό σου.

3. Να κρατάς αποστάσεις. Μην κανονίζεις να δεις από κοντά οποιονδήποτε έχεις γνωρίσει στο διαδίκτυο. Αν είναι απαραίτητο, συναντηθείτε μόνο σε ασφαλή δημόσιο χώρο, ενημέρωσε κάποιον για τα σχέδιά σου και πάρε μαζί σου κάποιον φίλο. Αν δεν είσαι ενήλικος, ζήτα πρώτα την άδεια του γονέα ή του κηδεμόνα σου και πάρε τον μαζί σου.

4. Να είσαι ειλικρινής. Μπορεί να μπεις στον πειρασμό να προσποιηθείς ότι είσαι κάποιος άλλος. Το άλλο άτομο επίσης μπορεί να κάνει το ίδιο. Μπορεί να μην είναι αυτός που λέει ότι είναι.

5. Να είσαι ευγενικός. Μην τα βάζεις με άτομα που σε εκφοβίζουν και εσύ μην εκφοβίζεις διαδικτυακά κάποιον άλλο. Αν κάποιος σε προκαλέσει, απομακρύνσου από τον υπολογιστή. Ανάφερε το άτομο ή τη συμπεριφορά σε κάποιον ενήλικο ή σε διαχειριστή. Υποτίθεται ότι είναι για διασκέδαση, έτσι δεν είναι;

6. Να είστε καθαρός. Μην ανοίγεις, απαντάς ή προωθείς ένα email ή άμεσο μήνυμα παρά μόνο αν γνωρίζεις το άτομο που σου το έστειλε και έχεις κάνει έλεγχο για ιούς. Μπορεί να περιέχει επιβλαβές λογισμικό (όπως λογισμικό υποκλοπής ή ιούς) ή λογισμικό που μπορεί να είναι προσβλητικό.

7. Να είσαι ασφαλής. Να χρησιμοποιείς λογισμικό ασφαλείας (όπως σαρωτές ιών). Βεβαιώσου ότι το σύστημά σου είναι ενημερωμένο και προστατεύεται σε περίπτωση που το email κάποιου βλάψει ακουσίως τον υπολογιστή σου.

8. Να σέβεσαι την ιδιωτικότητά σου. Ποτέ μη κοινοποιείς τον κωδικό πρόσβασής σου ή στοιχεία για τον κωδικό πρόσβασής σου σε κανέναν.

9. Να είσαι εφευρετικός. Βεβαιώσου ότι οι προσωπικότητες που δημιουργείς στο διαδίκτυο δεν αποκαλύπτουν τις προσωπικές πληροφορίες σου. Να είσαι δημιουργικός και μοναδικός

10. Προσοχή. Αν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε πολύ πιθανό να μην είναι! Να ελέγχεις τα στοιχεία αν δεν είσαι σίγουρος για κάτι. Και να θυμάσαι ότι εσύ έχεις το έλεγχο. Εσύ αποφασίζεις σε ποιες δραστηριότητες συμμετέχεις και τι πληροφορίες παρέχεις.